Web nejen o obyčejných domácích mazlíčcích

Africký šnek Achatina (Oblovka)

14.05.2011 15:04

Africký šnek není od nás a proto (jak jeho jméno napovídá) potřebuje vlhkost a teplo aspoň 24°C.

Dožívá se přibližně pět,šest let

 

Potrava: Africký šnek žere salát, rajče, okurku, jablko, skořápky od vajíček, sépiovou kost, někdy i chleba.Z okurky má vodu a potom, co okurku sní docela dlouho spí.Ze sépiové kosti a vajíček má vápník na ulitu.Pozor na rajče velmi rychle ve vlhku plesniví. Nesmí nic kyselého to by mu ,,sežralo" ulitu,neměl by jíst ani volně trávu, pouze umytou.

Podestýlka: Substrát, tolik aby se do ní mohl šnek sám zahrabat.Asi tak jednou za měsíc dát do rozprašovače horkou vodu a tu mu roztříkáme na substrát

Vyklízení: Jednou za měsíc vyměnit substrát, vyhodit zbytky, a postříkat horkou vodou. Dát potravu a sépiovou kost. (potřebuje docela velké množství potravy protože se jinak nedostatečně nenají) a také šneky umýt pod kohoutkem (pouze trochu, aby se neutopil a rozhodně ho neumývat horkou vodou,  myje se vodou vlažnou a proto, aby šnek neměl něco na břiše, co ho třeba píchalo a bolelo. Může z toho být nemocný).Po půl roce by se mělo vymýt úplně celé terárko.

Terárko: Dokud jsou ještě malí, stačí třeba plastová krabice od řízků, potom co jsou větší potřebují terárko třeba na hady a žáby.Mělo by být na takovém místě, aby tam bylo teplo ale ne přímé (jako třeba u topení) a na světle aby na ně moc nezářilo. Určitě není vhodné je dávat hned pod lampičku.Vylézají hlavně v noci, protože není tolik světla, a ve dne jen proto, aby se najedli.

Rozmnožování: Šneci jsou hermafrodité, což znamená, že jeden šnek je kluk i holka. Dospělí pro rozmnožování jsou asi tak po roce života. Vajíčka mají každý rok. Po dlouhém objetí dvou šneků pak kladou oplodněná vajíčka do substrátu. Celkem jich je 80 - 200. Některá se nevylíhnou, z ostatních jsou pak malí šneci a po dvou týdnech měří jeden centimetr. Vajíčka a malí šneci potřebují velkou vlhkost a teplotu.

Zima: šneci se na zimu "zalepí" a nevylezou někdy i celou zimu ven.Nelekejte se, ale doporučuji před zimou jim dát výživnou potravu.Neťukejte na ně a v žádném případě neodlepujte "skořápku"!!!A kdyby se vzbudily dejte jim hodně jídla.I když nejsou venku hodně je roste .

 

Poznámka: Do terárka se dává i Lávoví kámen, dobře udržuje vlhkost.

poznámkašneci se někdy ,,jí" a šnek může mít prohlou ulitu a nebo trochu praskne, nic to není ale pokud je prasklina větší než 15mm vemte bezbarví lak a nantřete mu to.Pokud je prasklina malá dokáže si jí šnek zalepit sám.Také pokud bude mít prasklinu dávejte mu hodně vajíček a sepiové kosti.                   Poznámka:šneci se "zalepí" jen na zimu.Pokud se zalepí na jaře nebo v létě jsou nemocní.Dejte jim hodně jídla, a hodně je roste a nedávejte je ven ani ne slunce nechte jim tam teplo a šero.Já jsem je nechala moc dlouho venku a dostali něco jako úpal  nebo úžech.Ven je dávat můžete, ale ne v poledne na největší slunce a musíte jim to otevřít aby se "nezapařili".Na trávu je nedávat leda že by byla super čistá(aby ji třeba nepočurala beruška :)   )

Poznámka:

 

Vyhledávání